Hovedret: Albondigas i tomatsauce

Kødboller

2 spsk. mælk
1 æg, let pisket
2 skiver hvidt franskbrød
600 g hakket oksekød
2 spsk. finthakket persille
3 fed hvidløg, finthakkede
1 løg, fintrevet
Havsalt og friskkværnet peber
1 spsk. hvedemel
40 g hvedemel
Olivenolie til stegning

Sauce
3 spsk. olivenolie
1 stort hakket løg
3 fed finthakket hvidløg
Ca. 70 g store spanske mandler, hakkede – gem ca. 20 g til pynt
½ dl sherry
600 g modne tomater (eller 1 dåse hakkede tomater)
2 stilke rosmarin
½ l grøntsagsbouillon

Albondigas er små spanske frikadeller i tomatsauce. Denne lækre tapas er altid at finde på de små tapasrestauranter i Spanien. Her serveres den som hovedret med kogte safranris. Retten kan med fordel tilberedes dagen før – det bliver den kun bedre af.

Rør mælk og æg let sammen, og smuldr brødet heri. Stil det i køleskabet i 20 minutter, så det bliver til en blød masse. Kom kødet i en stor skål, og rør brødmassen i. Tilsæt resten af ingredienserne, og rør til en fast fars. Form farsen til små frikadeller med en dessertske, og tril dem i mel. Hæld olien på en stor pande, og varm den op. Steg minifrikadellerne i 2-3 minutter på hver side. Skru ned for varmen, og steg frikadellerne 4-5 minutter mere, til de er gennemstegt.

Sauce: Varm olien op i en gryde. Tilsæt løg, hvidløg og mandler, og steg dem ved svag varme under jævnlig omrøring. Hæld sherry på, og kog op. Skær tomaterne i små stykker, og kom dem ned i blandingen sammen med rosmarin. Steg videre i 6 minutter under omrøring − mas samtidig tomaterne med en ske. Hæld bouillon på, kog op, og smag til med salt og peber. Blend saucen, og hæld den tilbage i gryden. Kom kødbollerne i, og lad dem simre 15 minutter i saucen. Server med hakkede mandler på toppen.

Safranris

5 dl basmatiris
½ dl madolie
1 finthakket løg
1 fed hvidløg
1 tsk. havsalt
1 knivspids safran
1 l vand

Ægte spaniere ville spise albondigas uden tilbehør eller måske servere lidt brød til. Vi har dog valgt at lave safranris, der smager rigtig godt til tomatsaucen.

Skyl risene godt i en skål med koldt vand, og si dem. Hæld derefter olien i en gryde, og steg løg og hvidløg klare – de må ikke blive brune. Tilsæt ris, havsalt og safran, og rør rundt. Hæld vand på, og kog under låg i 15 minutter ved svag varme. Sluk for varmen, og lad risene trække i 15 minutter under låg inden servering.