Dessert: Flan clásico

6 spsk. sukker
4 spsk. vand
3¾ dl sødmælk
Kornene fra 1 stang vanilje
1 æg
4 æggeblommer − brug evt. pasteuriserede, så du ikke skal smide hvider væk
80 g sukker

Flan er spansk dessert, der minder om crème caramel. Den er nem at tilberede, men tager lidt tid, da den skal bage i ovnen og køle helt ned bagefter.

Hæld sukkeret i en tykbundet gryde. Tilsæt vand, og varm op, indtil sukkeret er opløst og karamelfarvet. Du må endelig ikke røre i massen – ryst evt. gryden lidt for at fordele sukkermassen i den. Hæld karamellen i 6 høje aluforme, der kan rumme ca. 1½ dl. Vip formene frem og tilbage, så bundene bliver helt dækket af karamel. Stil formene i køleskabet, så de bliver helt kolde. Hæld mælken i en gryde, tilsæt vaniljekorn, og bring den i kog. Pisk æg, æggeblommer og sukker godt sammen i en stor skål. Rør den varme mælk i lidt ad gangen, og pisk godt. Hæld blandingen i formene over den kolde karamel. Fyld formene helt op, da flanen falder meget sammen, når den bliver bagt. Bag dem i ovnen ved 130° i ca. 30 minutter, indtil de er faste. Tag formene ud af ovnen, og lad dem afkøle helt. Vend desserterne ud på 6 tallerkener, og server. TIP: Kan tilberedes dagen før og opbevares i køleskab, til de skal spises.